Winter Efteling November 2018

30 november, de dag na mijn verjaardag, gingen we naar de Winter Efteling! Daar was ik op mijn 18de verjaardag voor het laatste geweest. Hoog tijd dus voor een bezoek! In de tussentijd zijn er heel wat attracties bij gekomen...

 

We wilden eigenlijk op mijn verjaardag zelf naar het park, maar de weersvoorspellingen waren niet echt geweldig. Dus we besloten het een dagje uit te stellen. Een goede keus, want we hebben het (op tien minuten na) de hele dag droog gehouden!

Op een doordeweekse dag in november, ver verwijdert van schoolvakanties, en met wisselvallig weer waar we in Nederland aan gewend zijn, was het de perfecte pretpark dag. Al hoewel er best wel een aardig aantal mensen in het park waren, was het bij geen enkele attractie druk. De langste rij waar we in stonden was bij Symbolica en die was 15 minuten.

Het park was open van 11.00 tot 18.00 en wij waren er dan ook 10.55 en liepen om 18.30 het park uit. We hebben ons prima vermaakt!

 

Bucketlist

Zelf was ik al 15 jaar niet meer in de Efteling geweest en Patrick al zo'n 20 jaar niet meer. Die heeft de opening van de Vogelrok meegemaakt, maar daarna nooit meer naar het park geweest. In de tussentijd is er heel wat veranderd aan het park en een bezoekje staat alweer een aantal jaar op onze bucketlist. Met ons motto: Je moet de dingen die je leuk vind NU doen... kunnen we die eindelijk afstrepen! 😀

Symbolica - Paleis der Fantasie

Bij binnenkomst zijn er eerst alle attracties gaan doen die voor ons nieuw zijn, en we begonnen bij Symbolica. Daar hadden we al veel over gehoord en wilden het met eigen ogen zien. Wat een onwijs mooie attractie is dat! Wij hadden een beetje een déjà vu gevoel naar Mystic Manor in Hong Kong Disneyland.

 

We begonnen onze rit met de Heldentour. Er zijn in totaal 3 ritten waar je uit kan kiezen. Later op de dag hebben we de Muziektour (zie filmpje hieronder) nog gedaan.

 

Filmcredits: Efteling

Tour langs alle achtbanen

Na Symbolica zijn we doorgelopen naar de achtbanen, omdat wij dat nu eenmaal het leukst vinden om te doen in pretparken. 😉

 

De Baron 1898

Deze achtbaan is van dezelfde makers als Fenix in Toverland (een van mijn favoriete achtbanen in NL), dus ik had hoge verwachtingen van deze baan.

Na wat introductie entertainment voorafgaand aan de rit, waarbij De Baron (dé echte uit Bassie en Adriaan  😉 ) je vertelt waar de rit over gaat en je erachter komt dat de mijnen waar je goud moet gaan delven vervloekt zijn, neem je plaats in de rij met stoelen. Voordat je echt van start gaat komt er nog een stukje entertainment die je waarschuwt toch echt niet die mijnen in te gaan.

Het is een intensieve rit, maar in mijn mening veel te kort. Voor je eenmaal een beetje "in de rit" bent is hij al over...

De vliegende Hollander

Al hoewel het een waterattractie is, wordt je bijna niet nat tijdens deze mooie rit. Al bij het binnengaan van de wachtrij wordt je volledig voorzien van sfeer en beleving. Zo hangt er in de eerste zaal een brandlucht. Omdat het verhaal gaat dat de Hollander al brandend over de Zeeën vaart. Verderop in de wachtrij kom je in een vrolijk bar om de rij te eindigen in een onwijs mooi aangelegde haven alwaar je in een bootje stapt.

De rit voert je eerst in een donker deel om het verhaal vanuit de wachtrij af te maken. Hier wordt je nog het meest nat met wat druppels water die uit het plafond komen vallen.Wanneer je nog binnen eenmaal bovenaan de baan bent valt het bootje naar beneden en naar buiten, via tunnels en mist over heuvels om uiteindelijk in het meer te eindigen met een splash water. Wauw wat leuk!

De Pithon

Een oudje, maar hij blijft leuk! Wat ik me van vroeger herinner is dat ik deze achtbaan echt doodeng vond. Nu ik wat meer achtbanen gewend ben valt het allemaal best mee, maar hij blijft leuk om te rijden. 🙂

Filmcredits: Efteling

Joris en De Draak - Water vs Vuur

Ik ben echt wel fan van houten achtbanen. Waar ik in Toverland Troy wel vier keer gereden heb, krijg ik ook geen genoeg van deze! Bijzonder aan deze baan is het race element. Je kan in de rij kiezen tussen Vuur en Water en dat betekent dat er twee banen door elkaar heen lopen die een race tegen elkaar houden tijdens de rit. Wie zal er winnen?...

Filmcredits: Efteling

Vogelrok - Achtbaan in het donker

Inmiddels alweer 20 jaar oud. Ik kan me nog goed herinneren dat hij open ging! Wat een spektakel was dat... een achtbaan in het donker.

Inmiddels is dat niet meer zo heel bijzonder, maar een ritje in de Vogelrok vind ik daarom toch wel speciaal. Dat was de eerste donkere achtbaan die ik meemaakte. En hij blijft gewoon leuk om te rijden. 🙂

vogelrok

Bob - Bobsleebaan

Nog even en deze gouden oude gaat dicht... Daarom wilden we hem natuurlijk nog wel even meepakken. In mijn herinnering was hij wel iets anders... kan ook zijn dat ik gewoon wat ouder ben geworden. De rit was alles behalve comfortabel. En hoewel ik het vanuit nostalgisch oogpunt jammer vind dat hij dicht gaat... vanuit rijplezier kan hij wat mij betreft niet snel genoeg vervangen worden voor iets anders.

Na ruim 34 jaar maakt de Bob plaats voor een nieuwe attractie voor de hele familie: Max & Moritz Lees verder >

Zoveel te zien en maar één dag de tijd

Naast de achtbanen zijn er uiteraard nog veel meer attracties die echt leuk zijn om te doen. Wij hadden helaas niet voldoende tijd om álles te doen. Ook al was het helemaal niet druk en hebben we nergens in de rij hoeven wachten. Om écht te genieten van de Efteling is een tweedaags bezoek echt geen overbodige luxe.

 

De attracties die wij verder hebben gedaan zijn:

 

  • De Droomvlucht - Die mag je natuurlijk niet missen! Een van de mooiste darkrides die bestaat
  • Villa Volta - Nog zo een waarvan ik nog weet dat hij open ging... Inmiddels al meerdere van deze attracties meegemaakt, maar Villa Volta was de eerste, en dat maakt hem extra bijzonder.
  • Fata Morgana - Deze darkride blijft mooi om eens in de zoveel tijd te bewonderen. Waan je in het Verre Oosten.
  • Carnaval Festival - De "It's Small World" van de Efteling. Zelf had ik hem nog nooit gereden, maar voor een keer zeker leuk om te zien.
  • Monsieur Caniballe - Heel lang geleden, ging ik met mijn beste vriendin naar Efteling... We waren toen een jaar of 12... De hele dag hebben we toen het liedje van deze attractie gezongen, en nog als we terug denken aan die tijd dan komt als eerst dat liedje in me naar boven. Uiteraard MOEST ik daar weer eens in!
  • Spookslot - Muziekshow met bewegend decor

Winter Efteling

Is wel écht een andere beleving dan wanneer je in het voorjaar of de zomer gaat. In delen van het park hebben ze wat extra winterse aankleding en "koek en zopie" tentjes met heuse kampvuren om je op te warmen. En in het midden van het park een enorme tent waar je kan schaatsen.

Maar, omdat het park minder druk is, is ook heel veel van de winkeltjes en eet/ en drink tentjes die in de zomer open zijn nu gesloten. En dat geeft in delen van het park een beetje een verlaten indruk. En dat is onwijs zonde.

Daarnaast is lang niet door het hele park het winterthema doorgetrokken. Dat komt de sfeer niet te goede. Omdat het in de herfst met alle vallende bladeren al een beetje somber aanvoelt, zou het mooier zijn als er meer van de sfeer die gecreëerd kan worden wordt doorgetrokken. Langs een aantal wandelpaden voelt het park op een rustige dag een beetje doods aan.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.