Home of Harry Potter and lot’s of other movies

Universal Orlando staat hoog op mijn bucketlist omdat daar een Harry Potter themagebied is. Toen we jaren geleden (in 2015) in Universal Studio’s in California waren was daar Hogsmeade nog in aanbouw… En als super fan van de boeken is het wel een droom die uitkomt om het met eigen ogen te zien!

We starten onze vakantie met een week Universal aangevuld met SeaWorld. De eerste dag zijn we direct bij opening van de poorten van Universal Studio’s het hele park doorkruist op weg naar The Wizarding World of Harry Potter - Diagon Alley. En met ons 90% van de parkgasten.

Het park is voor hotelgasten een uur eerder open dan voor dag gasten. Maar dat geldt alleen voor horeca en Diagon Alley. De rest van het park gaat pas open met de reguliere opening van het park.

Als themagebied is The Wizarding World of Harry Potter een heel mooie aanvulling op het park. Over de verschillende themagebieden heb ik een los blog geweid en zal ik hier dus  niet nog eens herhalen.

We hebben ruim twee uur in de rij gestaan voor Hagrid's. De kortste rij die er deze week heeft gestaan. En hij was het waard!

Contrast in Studio’s en The Wizarding World

Er zit een enorm contrast tussen het Universal Studio’s deel van het park en Diagon Alley. Dat is natuurlijk ook 100% de bedoeling van de makers, maar als je zegt dat het een compleet eigen park is geloof je het ook. In het Studio’s park is alles heel ruim opgezet. Attracties staan ver uit elkaar en de wegen zijn breed opgezet. In The Wizarding World is alles heel krap en doordat veruit de meeste mensen zich hier ophopen voelt het al geheel een beetje claustrofobisch. Wanneer je in Studio’s naar Diagon Alley loopt zou je ook absoluut niet zeggen dat er een heel themagebied achter is. Geheel in stijl met hoe in de films en de boeken Diagon Alley ook verborgen ligt in London.

 

Maar doordat er is geprobeert het er zo authentiek mogelijk uit te laten zien is er wel een serieus capaciteitsprobleem in Diagon Ally waardoor het er al snel heel druk lijkt.

Meet en Greet met de Knight Bus (of collectebus voor Nederlandse Harry lezers).

Tegenover de toegang tot Diagon Alley staat de Knight bus geparkeerd. De hele dag vergezeld door een conducteur voor interactie met het publiek en het pratende gekrompen indiaans hoofd die in het raam hangt. De conducteur en het hoofd praten met elkaar maar ook met het publiek. Veel humor en uiteraard nemen ze genoeg tijd voor een fotomoment.

Hoewel het hoofd een animatronic is reageert hij wel op de omgeving en de vragen die hem gesteld worden. In tegenstelling tot sommige van de andere audio-animatronics in Diagon Alley, spuugt “Dre Head” niet alleen algemene antwoorden op vragen uit, hij weet ook daadwerkelijk waar je het over hebt en reageert dienovereenkomstig, waarvan een groot deel een woordspeling is over zijn kleine hoofd en het feit dat hij aan de bus hangt. Net als de pratende fontein zal er iemand door middel van een camera meekijken vanuit een van de omliggende gebouwen en de teksten inspreken.

De Studio’s

Universal Studio’s als park zelf vind ik niet heel bijzonder. Er staan niet onwijs veel attracties en ze zijn bijna allemaal binnen. De opzet van het park is het nabootsen van wijken in steden middels filmsets. Je als bezoekers dus het gevoel geven écht op een filmset te lopen die zich afspeelt in een stad. Dat hebben ze wel heel goed gedaan.

Bij binnenkomst start je in Hollywood waar “the today show” een eigen restaurant heeft. Ook zijn er attracties als Despicable Me Minion Mayhem, Hollywood Rip Ride Rockit en TRANSFORMERS: The Ride-3D.

Loop je door naar achter dan kom je uit in New York, die tijdens ons verblijf deels was omgetoverd in New Orleans voor Mardi Gras. Je waant je tussen de wolkenkrabbers en een heuse opnamestudio van “The Tonight Show” met Jimmy Falon maakt het plaatje compleet. Ook is in New York de attractie: Revenge of the Mummy.

Loop je dan verder kom je door Fisherman's Wharf in San Francisco. Zelf zijn wij ook in SF geweest en hebben de werf bezocht een paar jaar geleden. Het lijkt er écht op! Dat is wel heel gaaf gedaan. Hier is de dark-ride: Fast & Furious – Supercharged te vinden.

Na San Francisco loop je langs King’s Cross Station en Diagon Alley. Als je goed oplet zie je het huis van Sirius Black opduiken in Londen en heel af en toe steekt de huiself “creature” zijn hoofdje door de gordijnen.

Loop je om het meer heen dan kom je in World Expo. Daar wordt op dit moment heftig verbouwd en was dus niet heel veel te zien. We hebben een ritje gemaakt in MEN IN BLACK Alien Attack.

Via Springfield: Home of the Simpsons, een kinderspeeltuin, kwamen we uit bij Woodpecker’s KidZone waar een heel oude attractie staat: E.T. Adventure. Even helemaal terug in de tijd op de fiets door de film reizen.

Zoals al eerder geschreven zitten er in dit park niet heel veel echt attracties. Wel heel veel kleine eet- en drinktentjes en veel straat entertainment wat een dag in het park onwijs vermakelijk maakt en je zeker twee dagen mee kan vullen.

Mardi Gras

We vallen binnen midden in de viering van Mardi Gras. Dit speciale event wordt in 2020 voor de 25ste keer geviert in het park. Voor dit feest is Central Park in New York omgetoverd tot de French Quarter van New Orleans. Hier zijn vanaf 16.00 uur allemaal leuke eet en drinkstalletjes open met speciale Mardi Gras gerechten. Zo hebben we Gator Bites gegeten en authentieke Beignets en Kingcake. Ook dronken we Bog Water met winegum slangen.

Naast het speciale eten en drinken is de Parade ook helemaal gericht op Mardi Gras en kun je als bezoeker deelnemen aan de parade op een paradewagen en paars, groen en gele kralen kettingen naar de toeschouwers gooien. Dat is écht een Mardi Gras ding… kralenkettingen sparen. Tijdens het filmen van de parade kreeg ik er een tegen mijn hoofd… die dingen doen zeer!

 

In de weekenden zijn er ook speciale concerten bij te wonen van bekende artiesten uit New Orleans.

Top 5 attracties in Universal Studio's Florida

1. Harry Potter and the Escape from Gringotts.

Het is lastig te omschrijven wat de attractie inhoud, maar ik ga een poging wagen. Aangezien je in Universal al je spullen voor je de rij in gaat in een kluis moet doen, heb ik geen beelden. Mijn telefoon moest ook de kluis in…

De wachtrij bevind zich in de hal van de bank. Universal heeft echt wel een hoop tijd gestopt in de details. Er zitten Goblins achter bureaus, de kroonluchter uit de film hangt aan het plafond en er is zelfs gedacht aan de wenteltrap naar de kelder. De hele facade maakt in de rij staan meer dan goed.

Eenmaal door de rij heen komt er eerst een kleine pre-show met wat uitleg over wat er staat te gebeuren. Hierin zien we Bill Wemel in gesprek met een Goblin via een mega groot projectiescherm. Super knap gemaakt omdat je als kijken het gevoel hebt daadwerkelijk in het kantoor van Bill te staan. Bill legt uit dat hij nieuw is bij de bank en daarom een rondleiding wil geven aan ons als bezoekers.

Aangezien de rondleiding diep onder de start in de kluizen van Gringotts moeten we met zijn allen eerst met de lift een paar km naar beneden… Iedereen stapt de lift in en doordat die aan de bovenzijde deels “open” is kunnen we de tunnel waar hij in loopt zien bewegen. Deze illusie is onwijs goed gedaan. Met een klein beetje fantasie geloof je écht dat je naar beneden suist.

Eenmaal beneden is het nog een klein stukje wachtrij voordat we de karretjes in mogen met de 3D bril.

De attractie noemen ze een achtbaan, maar het is veel meer dan dat. Net als in de film rijden de karretjes van Gringotts door de ruimte onder de grond heen over een los hangende baan. De hele rit speelt er een film af op levensgrote schermen die de illusie van de ondergrondse ruimtes met kluizen tot leven brengen. We stappen in op het moment dat in de films Harry, Ron en Hermine aan het ontsnappen zijn met de draak en we suizen over de baan om die scenes heen, aangevuld met licht, geluid, water en wind effecten. En tegelijkertijd volgen we op de schermen alles wat er in de grotten gebeurt.

Het is een spannende tocht met veel snelheid, stijl omhoog en omlaag en af en toe stopt het karretje voor een stukje verhaal vertelling.

Terwijl ik dit blog schrijf en terug denk aan de dagen in Universal en echt nadenk over de verschillende attracties daar, kan ik zeggen dat dit mijn favoriete attracties is verdeelt over de beide parken. Patrick is het niet met me eens, die vond forbidden Journey leuker. Dat is de attractie in Hogwarts Castle en daar vertel ik in de Islands Of adventure blog over.

Mocht mijn uitleg niet tot je verbeelding spreken: Ik heb een filmpje gevonden die het laat zien. Maar het is een attractie waarbij je een 3D bril op moet en dat is p film natuurlijk niet vast te leggen. Dus het filmpje is een beetje wazig.

2. Transformers (Darkride)

We nemen plaats op een stoel van de autobot Evac. Samen met Evac hebben wij als missie om de AllSpark te redden uit de handen van slechte Decepticons.

Het is een wilde rit door de filmscenes van de Transformers films met veel 3D filmprojecties op de schermen met ook hier weer licht, geluid, water en wind effecten. Naast achtbanen zijn dit soort attracties bij ons favoriet om te doen en Transformers heeft zo’n mooie afwisseling tussen film en sets met veel actie en beweging dat hij voor ons op nummer 2 in deze lijst staan.

transformers

3. Revenge of the Mummy (Darkride / Achtbaan)

Dit is een attractie die zich deels in het donker afspeelt. De rit start als normale darkride voor storytelling uit de films en ongeveer halverwege verandert dit in een full-blown achtbaan. Het is een relatief korte baan maar door de vele effecten tijdens de rit en het feit dat hij deels achteruit gereden wordt maakt dat hij op nummer 3 in deze lijst staat.

4. Despicable Me Minion Mayhem (Darkride met 3D effecten)

Oh oh! We worden door Gru omgetoverd tot Minion! In deze hilarische darkride simulator wordt je door de meiden aan de hand meegenomen in een heuse Minion Training om ons klaar te stomen voor een leven als Verschrikkelijke Ikke Minion. Gelukkig vallen we aan het einde in een vat met water en spoelt het Minion-zijn weer van ons af.

Dat deze kinderattractie op nummer 4 in onze lijst staat heeft er alles mee te maken dat ik gek ben op Minions (BANANA!) en we gewoon onwijs gelachen hebben tijdens de rit.

5. Race Through New York Starring Jimmy Fallon (Darkride met 3D effecten)

Nog een darkride in onze top 5. Dat heeft alles te maken met dat in Universal Studio’s weinig anders te doen in. Er is één normale achtbaan, maar dat was alles behalve een soepele rit en daarom haalde hij net aan deze lijst niet.

We wisten niet helemaal wat we konden verwachten toen we het gebouw van de The Tonight Show binnen wandelden. Er was eerst een soort pre show, die ik leuker vond dan de daadwerkelijke attractie. Wachtende werden verzameld in een ruimte met een podium en daar konden we eerst een a Capella zangers gevolgd door een optreden van de Mascotte Hashtag de panda.

Daarna werden we opgeroepen om plaats te nemen op de tribune van de show. Deze attractie is te vergelijken met Soarin van Disney. De tribune komt als het ware los van de grond en op het ronde scherm voor ons kwam een hilarische rit door New York waarbij we Jimmy Fallon in een gocart volgden door de straten van New York.

the-tonight-show
the-tonight-show-2

Eervolle vermelding:

Hogwarts Express

Al hoewel dit technisch gezien een transport trein is en geen attractie is hij wel degelijk het vermelden waard. De Hogwarts Express verbind Diagon Alley in Universal Studio’s met Hogsmead in Islands of Adventure. Tijdens de treinrit rij je dus van Kings Cross Station in Londen naar Hogwarts of andersom. Net als in de films.

Om te mogen rijden heb je wel voor beiden parken toegangskaarten nodig (of een parkhopper zoals wij hadden) omdat je dus wel ook twee losse attractieparken in gaat.

Tijdens de treinrit wordt door middel van beeldschermen de illusie van de treinrit gewekt. De filmprojecties zijn verschillend afhankelijk van de route die je neemt. Ga je van Londen naar Hogwarts, dan wordt de rit steeds duisterder naarmate je dichter bij Hogwarts komt. Dementors komen de trein in en er oorlog tussen goed en kwaad neemt toe.

Reis je van Hogwarts naar Londen dan wordt je eerst uitgezwaaid door een vrolijke Hagrid en kom je onderweg wat mythische wezens tegen. Uilen vergezellen je bij aankomst in Londen.

hogwarts-express

Heerlijke lunch gehad bij The Cowfish Sushi Burger Bar.

Naast Universal Studio’s is er natuurlijk nog een tweede park: Island of Adventure. Daarover gaat de volgende blog.

Laat een reactie achter