Universal Islands of Adventure Florida

Superheroes. Magical creatures. A school of witchcraft and wizardry. Even dinosaurs!

Hogwarts wil ik al zien sinds ik het eerste boek van Harry Potter las, 22 jaar geleden… WAUW! Als ik zo even terug zoek wanneer ik dat boek las… het voelt al een paar jaar geleden… Waar Universal Studio’s voornamelijk bestaat uit film sets die steden verbeelden is dit park meer ingericht met themagebieden die uit Science fiction verhalen komen; Marvel stripboeken, Dr. Suess, The Simpsons, Jurrasic World en King Kong. 

We starten onze vakantie met een week Universal aangevuld met SeaWorld. Na Universals’s Studio’s gaan we de tweede dag naar Islands of Adventure.

The Wizarding World of Harry Potter

Na Diagon Alley gaan we met de Hogwarts Express naar Hogsmead. Tijdens de treinrit wordt door middel van beeldschermen de illusie van de treinrit gewekt. De filmprojecties zijn verschillend afhankelijk van de route die je neemt. Ga je van London naar Hogwarts, dan wordt de rit steeds duisterder naarmate je dichter bij Hogwarts komt. Dementors komen de trein in en er oorlog tussen goed en kwaad neemt toe. Het is onwijs leuk gedaan.

Hogsmead met het daarachter liggende Hogswarts is een stuk groter en ruimer opgezet dan Diagon Alley. In de boeken spelen alle scenes in Hogsmead zich in de winter af. En dus hebben ze permanente sneeuw op de huizen gespoten. Het geeft zeker een winters gevoel, maar met de warmte in Florida is dat echt een heel vreemde illusie en naar mijn mening ook nergens voor nodig.

In Hogsmead zelf zijn heel veel winkels waar je, net als in Diagon Alley, snoep, speelgoed, kleding en andere artikelen uit de films en boeken kunt kopen. Er zijn drie attracties; Harry Potter and the Forbidden Journey, Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure en Flight of the Hippogriff. Verderop in dit blog vertel ik meer uitgebreid over de eerste twee. Flight of the Hippogriff hebben we niet gereden. Dit is een kinder achtbaan en met een wachtrij van gemiddeld een uur, en nog langer op momenten dat Hagrids dicht is, was het ons niet waard om daarin te staan.

Hogwards zelf ligt op een achterafje. Dat zorgt ervoor dat vanuit het dorp een super mooi uitzicht hebt op het kasteel die door vals perspectief vele malen groter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Onwijs gaaf gedaan en vanuit allerlei hoeken is het kasteel mooi op de fotote zetten. Het allermooiste punt voor een foto is vanuit de wachtrij van Hagrids. Beetje jammer dat je je telefoon en andere spullen in een kluisje moet stoppen… We hebben er dus geen foto kunnen maken.

Als themagebied is The Wizarding World of Harry Potter een heel mooie aanvulling op het park. Over de verschillende themagebieden heb ik een los blog geweid en zal ik hier dus  niet nog eens herhalen.

Island’s of Adventure

Island’s of Adventure als park in heel mooi om doorheen te lopen. Elk gebied heeft een compleet eigen illusie en je waant je echt in de wereld om je heen.

Bij binnenkomst start je in The port of entry, wat verdacht veel lijkt op de entree van Toverland… In the Port zijn alleen maar winkeltjes, horeca en kleine marktstalletjes.

Loop je verder kan je kiezen rechtsom of linksom. Wij lopen rechtsom. Dat is de kortere route naar Hogsmead. Maar voordat we daar aankomen lopen we door Seuss Landing. Dit deel van het park heeft dezelfde stijl als Sesamstraat in Port a Ventura in Spanje. Hoewel wij niet zo heel erg bekent zijn met de verhalen van Dr. Suess (ik zelf ken alleen The Grinch). Het is een themagebied voor kleine kinderen. Het is enorm gedetailleerd aangekleed met heel veel te zien. Ook lopen er veel caracters rond. We zagen Thing 1, 2 & 3, The Grinch, Sam-I-Am en The Cat in the Hat.

Na Seuss landing lopen we door The Lost Continent. Die is een Grieks/Turks aanvoelende omgeving met entertainment als The Mystic Fountain en Poseidon’s Fury.

Poseidon’s Fury is een soort van theatershow waar je als bezoeker doorheen loopt. Helaas hebben wij hem niet gezien, want er wat te weinig tijd en de rij was te lang. Maar hier is een omschrijving: Met de hulp van een archeoloog-gids waag je je door de donkere ruïnes van de oude tempel van Poseidon, de Griekse god van de zee. Maar als je eenmaal ver onder de oceaan bent gereisd, zul je merken dat het te laat is om terug te keren.

Voel de woede terwijl je gevangen zit in een kolossale strijd tussen Poseidon en de kwaadaardige Lord Darkenon. Vuurballen barsten, lasers flitsen en er barst water om je heen in deze spectaculaire ervaring met speciale effecten. Kom je terug naar de oppervlakte voordat de tempel instort?

The Mystic Fountain is echt hilarisch. Het is een pratende fontein. Net zoals Het gekrompen hoofd in de Nights Bus de fontein reageert op het publiek. Krijgt hij geen aandacht dan vraagt hij om aandacht.

mystic-fountain_island-of-adventure-orlando

Uitgehouwen uit oude steen bovenop de mysterieuze ondergrondse geisers van The Lost Continent, deze pittige fontein in Sindbad's Bazaar is de thuisbasis van een ondeugende watergeest die praat met (en spettert) degenen die dapper genoeg zijn om bij elkaar te passen. Wanneer de fontein wakker wordt, speelt hij muziek en grapt hij rond, in interactie met iedereen die dichterbij komt.

Omdat de rij voor Hagrids nogal lang wordt op een drukke dag hebben ze de standaard cueline uitgebreid met een route door The Lost Continent die direct naast de Fontein loopt. Toen wij in de rij stonden, helemaal aan het begin van de dag, werd hij nét wakker. Na een opbeurende “Good Morning to all fool in line here” stelde hij een aanral random vragen aan het publiek, beledigde een aantal mensen over hun keuze van kleding deze dag en lachte hij ons allemaal nog even extra uit voor het idiote idee van in een rij staan. Toen niemand reageerde ging hij over op klagen over zijn plek in de rij, dat hij nooit in de achtbaan zou passen en dat helemaal niemand met hem wilde praten. Het maakt staan in een rij echt wel heel grappig.

Vanuit The Lost Continent lopen we Hogsmead in (waar ik al over geschreven heb). Voorbij Hogsmead gaan we langs Hogwarts de brug over richting Jurassic Park. Het is een enorm contrast tussen de besneeuwde huisjes van Hogsmead naar het overgroene regenwoud. Tussen de bomen met het groen staan hier en daar set onderdelen van de films en opgezette dinosaurussen.

In het midden van het gebied bevindt zich de Jurassic Park Discovery Center. Binnen is een restaurant en een souvenirwinkel op de begane grond en in de kelder kun je op ontdekkingsreis. Voor de kinderen zijn er allemaal spelletjes te spelen in hun ontdekking naar dino’s. Je kan er eieren bekijken via röntgen om de embryo te zien die erin zit. Of DNA onder een microscoop. En horen en zien als een dino. Ook kun je een spelletje trivial persuit spelen om je dino-kennis te peilen en graven in een opgravingsput op zoek naar botten.

Verder in Jurassic Park is er een speelplein met water voor de kleintjes en die kunnen hier ook vliegen op een Pteranodon, een prehistorisch vliegend reptiel.

Ietsjes verderop kun je op Skull Island op zoek naar King Kong. Een simulator attractie in het donker. Die hebben we overgeslagen omdat de rij lang was en we die ook al in California hebben gedaan.

Na het regenwoud van Jurassic Park en Skull Island, waar de theming realistisch is stappen we in de wereld van stripboeken en spraakballonnetjes; Toon Lagoon. Een enorm contrast maar wel heel leuk voor de afwisseling. Hier zijn drie attracties: Me Ship, The Olive, Popeye (een water speelplein voor kinderen), Bluto’s Bilge-Rat Barges (een logflume) en Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls (een rappids).  Die hebben wij dus allemaal overgeslagen, omdat we niet nat willen worden.

In Toon Lagoon zijn alle straatbordjes en winkel puitjes bladzijden uit een stripboek met veel strip-jargon en grappige quotes.

Bijna natuurlijk loopt de Lagoon over in de laatste van de themagebieden: Marvel Super Hero Island. Van Popey style cartoons naar superhelden en schurken. Naast Hogsmead is dit mijn favoriete themagebied in dit park. Er gebeurt is veel te zien en twee super leuke attracties; The Incredible Hulk Coaster (achtbaan), Storm Force Accelatron (theekopjes), Doctor Doom’s Fearfall (droptower) en The Amazing Adventures of Spider-Man (3D darkride).

Naast de levensgrote prints van verschillende superhelden lopen Spider-Man, Captain America, Cyclops, Wolverine, Storm and Rogue, rond samen met de slechteriken Dr. Doom and The Green Goblin. Een paar keer per dag komen ze allemaal op motoren de straat in rijden en houden ze op alle hoeken meet and greets.

Vlak voor we de rij in wilden lopen van Spider-man kwam er een jongen naar ons toelopen. Hij bood ons twee Fast pass tickets aan. Hadden wij even geluk. In plaats van de 60 minuten voor de normale rij hoefden we nu maar 30 minuten in de rij te staan.  😀

Het hele park is een stuk groter dan we hadden verwacht. De themagebieden zijn zeer ruim opgezet en daardoor lijkt het een stuk minder druk dat het daadwerkelijk is.

Top 3 attracties

1. Harry Potter and the Forbidden Journey

In het Hogwarts kasteel bevind zicht deze spectaculaire dark ride. Al in de rij begint de reis. Het is een lange rij maar door de aankleding en thematisering is er van alles te zien en horen. Zo loop je via de kassen door de grote hal met bewegende schilderijen en ben je getuige van de vier oprichters (Goderic Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw and Salazar Slytherin) van de school die discussiëren over de het wel of niet aannemen van leerlingen met dreuzel-ouders.

Even later loop je door een gang met de feniks trap die leidt naar Dumbledore (Perkamentus) zijn kantoor. Die feniks is super mooi gemaakt. Nog verderop loop je door een klaslokaal met heel veel boeken en komt Dumbledore zelf kijken naar de dreuzels in de rij. Als een van de laatste ruimtes in de wachtrij is het klaslokaal van verdediging tegen duistere magie. Hier komen Ron, Hermoine en Harry ons vertellen dat zij ons meenemen op een verboden reis naar het Quidditch (Zwerkbal) veld voor een wedstrijd. Want dat is toch veel leuker dan een saaie les over de geschiedenis van de duistere krachten?

De ruimtes met karakters erin zijn hele vernuftige projecties op onzichtbare schermen. Het maakt de anticipatie naar de rit zelf veel groter.

Dan de rit zelf; Eenmaal in de attractie zit je met vier personen naast elkaar in een bak die aan de achterkant wordt vastgehouden door een enorme arm. Dat geeft de attractie de mogelijkheid om heen en weer, naar boven en benden, te kantelen, vallen en omhoog schietend door Hogwarts (Zweinstein) te bewegen.

Elke scene heeft zijn eigen effecten zoals licht, geluid, wind en animatronics. Dementors komen achter je aan, de kinderen van Aragog lusten wel een mensenmaaltje en in een wilde rit over het Quidditch veld vliegt de snitch (snaai) je om de oren. Verder vliegen we door verschillende delen van het kasteel heen zoals de Grote hal tijdens het diner. Er is teveel te zien om in één keer te bekijken.

2. Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure

Voor heel veel mensen is de nummer 1 attractie in het park. In de openingsmaand stond er een 10 uur durende wachtrij en sindsdien is die niet heel vaak korter dan 240 minuten. Dus ook wij hebben in die rij gestaan. Hij was “maar” 210 minuten… Die wachtrij is een stuk minder interactief dan de rij van Hogwarts maar er gebeurt wel van alles om je bezig te houden. Buiten hebben ze het huisje van Hagrid gebouwd. Buckbeek zijn pompoenen en bijl liggen in de tuin en je hoort geluideffecten van allerlei magische beesten.

Eenmaal binnen zijn er ook hier een paar grote hallen waar we doorheen lopen. Zo komen we door de schuur van Hagrid waar hij zijn lessen voorbereid en de laatste hal is de garage waar de motoren worden gerepareerd die de achtbaan karretjes vormen. In deze ruimte zijn Hagrid en vader Weasley aan het experimenteren met de vliegspreuk die ook is gebruikt op de oude ford van de familie Weasley. Het is een leuke interactie om de rij wat aangenamer te maken.

Eenmaal bij de karretjes kan je kiezen tussen zitten op de motor of in het zijspan. Ik zat op de motor, Patrick in het zijspan. Beiden schijnen totaal verschillende ervaringen te zijn. Maar omdat zij deze baan maar één keer rijden zullen we het nooit weten.

De rit is super leuk er zitten een heleboel verrassende elementen in; Zo zijn er meerdere launch delen (waar de motoren harder gaan rijden zonder naar beneden te rijden). Veel krappe en slingerende bochten. Het meest verrassende was het stuk waar we volledig tot stilstand kwamen midden in de rit en toen met baan en al naar beneden vielen. Die hadden we niet zien aankomen.

Een stukje vooruit en een stukje achteruit nog even extra hard over een heuvel heen. Lachen naar de camera en de baby eenhoorn (soo cute!) en hop over de brug zo weer het station in.

Alles bij elkaar een van de beste achtbanen die we gereden hebben. De rede dat het op nummer 2 staat en niet op nummer 1 is dat dit een achtbaan is. Redelijk voorspelbaar (op het vallen van de baan na). De darkride in Hogwarts was een complete verrassing en zat zo boordevol effecten en verassende elementen. In onze mening dus een betere ervaring dan de achtbaan.

3. The Amazing Adventures of Spider-Man

Op nummer drie nog een dark-ride. Deze keer gaan we met Spiderman de stad redden van een slechterik. Het is een wilde autorit door metropolis. Met 3D projectieschermen en ook hier weer veel licht, geluid, water en luchteffecten.

Eervolle vermelding:

The Incredible Hulk Coaster 
Deze achtbaan is wat ruig maar ik vind het zeer re-ridable. Patrick kreeg er hoofdpijn van en vind het een eens maar nooit meer ervaring. Vandaar de eervolle vermelding. Ik vind hem gaaf.

Naast Islands of Adventure is er natuurlijk nog een ander park: Universal Studio’s. Daarover gaat de vorige blog.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.