Delft, nooit gedacht dat dat zo’n leuke stad was

3 vrouwen, 2 dagen, 1 minimensje in wording en oneindig veel herinneringen gemaakt.

 

Voor een weekend ben ik samen met twee van mijn beste vriendinnen een nachtje in Delft. De laatste keer dat we samen weg waren was in 2013 (naar Disneyland Parijs). Véél te lang geleden dus.

 

Delft een klein maar fijn stadje

Aangezien Jet in België woont, en Chanika en ik in West-Friesland,  kozen we voor een stad ongeveer halverwege om elkaar te treffen. De keuze voor Delft was gewoon random en we hadden er op voorhand alle drie niet echt een voorstelling van gemaakt. Maar wat blijkt: Delft is een onwijs leuke stad! We hebben ons prima vermaakt ondanks dat het best veel regende.

Hotel de Koophandel

We verbleven in hotel de Koophandel. Volgens mij pas nog gerenoveerd. Alles zag er op en top uit. Het hele hotel is Delfts Blauw aangekleed met veel kunst van Vermeer aan de muren. In onze kamer stond het meisje met de parel centraal. Het hotel bevindt zich op de Beestenmarkt. Midden in het centrum en alle bezienswaardigheden op loopafstand. Het hotel is gehuisvest in een karakteristiek Oud Hollands gebouw en was in 1591 het geboortehuis van Reynier Jansz., de vader van Johannes Vermeer.

Shoppen!

Een vrouwen weekend zou geen vrouwen weekend zijn als we niet zijn gaan shoppen.

Na inchecken in het hotel op zaterdagochtend stapten we het hotel uit en konden we de markt al zien. Chanika en ik hadden een verrassing voor Jet in de planning. En met de wetenschap dat we pas om 14.00 konden lunchen besloten we Jet eerst mee te lokken naar een café voor koffie met een gebakje. Even iets eten zodat ze niet te vroeg wilde lunchen.

We moesten dus tijd overbruggen tot 14.00 uur en we begonnen door te slenteren over de markt en liepen binnen bij een heleboel kleine winkeltjes en boetiekjes. Nooit geweten dat Delft zoveel leuks te zien had. Veel van de winkeltjes leken ook uniek voor delft. Niet onderdeel van een grote keten. Wat het allemaal nóg leuker maakt natuurlijk.

Op het grote marktplein beklommen we de klokkentoren van de nieuwe kerk en we snuffelden in Delfs Blauwe souvenir winkeltjes.

Verrassingslunch

Toen het eindelijk bijna 14.00 uur was togen we ons naar de, voor Jet nog steeds een verrassing, lunch. Het nadeel van een hele kleine stad is dat je overal in twee stappen bent en we mocht absoluut niet te vroeg aankomen. De lunch was namelijk een babyshower waarbij alle andere genodigden eerst aanwezig moesten zijn.

Toen we aankwamen was dat laatste niet helemaal gelukt, maar de pret was er niet minder om. De uitdrukking op Jet haar gezicht was onbetaalbaar toen we binnenstapte en Jet eindelijk haar twee vriendinnen uit België in het oog kreeg. Toen een paar minuten later ook haar moeder en nog weer iets later haar zusje binnenstapten was ons gezelschap compleet en kon de shower beginnen.

Chocolade High Tea

We zaten bij Quetzal - Dé chocoladebar van Nederland. Daar hadden ze een heerlijke High Tea met allemaal chocolade lekkernijen. We hadden vooraf de tafel gereserveerd en laten weten dat het een babyshower was. Daar had het personeel rekening mee gehouden door boven de tafel roze en blauwe versieringen opgehangen en aan het einde kreeg Jet een leuk baby presentje mee.

Tussen het eten van de lekkernijen door kreeg Jet een heleboel cadeaus in babythema en werd volledig in de watten gelegd. Een super geslaagd feestje!

Rondvaart door de Delftse Grachtengordel

Na een goede nacht slapen en een heerlijk ontbijt gingen we met een rondvaart boot door Delft. Pieter de student/schipper/gids loodste onze door het water heel en vertelde vele leuke feitjes over de stad en de geschiedenis.

Zo kwamen we langs de oude kerk
Waarvan een deel van de ramen is dicht gemetseld omdat het geld op was tijdens de bouw. De toren van de kerk staat zichtbaar scheef. Ook daar had Pieter een leuk verhaal bij over vals perspectief in de klok en dat al tijdens de bouw is geprobeerd de toren rechter te bouwen met als gevolg dat er nu een hele duidelijke kromming in zit.

We voeren onder de visbrug door
Die visbrug is vernoemd naar de broeders vis die hem lieten bouwen. In vroeger tijden woonden de broers aan de ene kant van de gracht en hun bierfabriek stond aan de ander kant. Die brug gaf hen de mogelijkheid snel en in korte weg over te steken.

Verderop kwamen we langs het huis van Jan Steen
Het gezegde “een huishouden als Jan Steen” is op de bovenverdieping gevormd waar Jan samen met zijn vrouw en zeven kinderen woonden op 8m2.

Ook hebben we extra bijzondere huizen gezien
Zoals een Amsterdams grachtenpand die steen voor steen vanuit Amsterdam is meegenomen door de toenmalige eigenaar en ook steen voor steen weer opnieuw is opgebouwd in Delft.

We kwamen langs een huisje zonder voordeur en eentje met twee voordeuren. Zonder voordeur omdat vroeger je belasting moest betalen over het aantal ramen in je voorgevel. En de voorgevel werd bepaald aan de plek van de voordeur. Een huis zonder voordeur heeft dus geen voorgevel en de eigenaar hoefde geen belasting te betalen. Het huis met de twee voordeuren was van de arts van de koning. De koning weigerde dezelfde voordeur te gebruiken als zijn arts en dus is er speciaal voor de koning een tweede deur in gezet.

Door regendruppels op de overkapping van de boot konden we niet echt foto’s maken van alles wat we zagen. Dus na de rondvaart zijn we hetzelfde rondje nog een keer gaan lopen en hebben alsnog foto’s gemaakt.

 

Nooit meer hetzelfde
Veel te snel kwam er alweer een einde aan het geweldige weekend. Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat we met ons drieën samen zijn voordat Jet haar baby geboren wordt. En dat maakte dit weekend natuurlijk wel extra speciaal.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.